Poza istoric black friday

Istoric Black Friday

Cum si unde a inceput Black Friday

Black Friday (Vinerea Neagra) este vinerea de dupa Ziua Recunostintei in SUA. Inca din inceputurile anilor 2000 Black Friday a inceput sa fie considerata sezonul cumparaturilor de Craciun in SUA, iar majoritatea magazinelor isi deschid portile foarte devreme (mai recent chiar si din timpul noptii), oferind oferte promotionale. Black Friday nu este o sarbatore oficiala, desi in unele state considera ziua de dupa Ziua Recunostintei ca si zi libera pentru lucratorii din sistemul de stat.

Termenul de Black Friday isi are originea din Philadelphia anilor 1960, unde era folosit pentru a descrie aglomeratia de pe drumuri si trotuare care se intampla de obicei in zua de dupa Ziua Recunostintei (Ziua recunostintei are loc in a 4 joi din Noiembrie). Pana in 1975 termenul de Black Friday (Vinerea Neagra) a fost adoptat usor de majoritatea statelor americane.

Ulterior termenul de “Vinerea neagra” a fost folosit ulterior pentru a marca busculada produsa in majoritatea magazinelor la inceputul sezonului de oferte promotionale pentru cumparaturile de Craciun.

Din anul 2005, Black Friday a fost declarata cea mai aglomerata zi de cumparaturi din Statele Unite. Magazinele au inceput sa si deschida portile inca de la 4 dimineata pentru a putea satisfice un numar cat mai mare de cumparatori.

Black Friday in Romania

black-friday-in-romania

Totul a inceput cu cativa ani in urma cand cateva magazine din online-ul romanesc au hotarat sa urmeze modelul american de oferte Black Friday, oferind o gama variata de produse la reducere in ultima zi din Noiembrie.
Din an in an, numarul magazinelor care au imbratisat Black Friday a crescut in mediul online, mai mult, acesta a fost adoptat si de magazinele fizice din Romania devenind usor, usor o sarbatoare nationala a reducerilor.